Buraki ćwikłowe zawierają dużo składników mineralnych i kwasu foliowego. Są bardzo wdzięcznym warzywem, które można podać w wielu różnych postaciach. Ja najczęściej przygotowuję z buraków barszczyk, sałatkę lub robię takie zasmażane buraczki do obiadu. Zimą natomiast przygotowuję z nich sałatkę w słoikach. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Od dłuższego czasu zamiast gotować buraki, piekę je w piekarniku. Mają wtedy intensywniejszy kolor, są słodsze w smaku i co najważniejsze zachowuję więcej witamin, niż buraki gotowane w wodzie. Serdecznie polecam ten sposób na przygotowania buraczków. Sałatka jest prosta i niezwykle smaczna.
Sałatkę z pieczonych buraczków doprawiłam mielonym , czarnym pieprzem firmy Rafex. Oprócz soli to podstawowa przyprawa w kuchni. Duże opakowanie starczy na długo a przyprawę możecie kupić tutaj. Warto poszukać w sklepie także innych przypraw, bo Rafex ma bardzo szeroki asortyment produktów i bardzo przystępne ceny!!!
Serdecznie polecam i zapraszam po przepis :)
5 młodych buraków ćwikłowych
cebula
łyżka majonezu
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego czarnego Rafex
Buraki myję i odcinam końcówki. Każdego buraczka osobno zawijam w kawałek folii aluminiowej i piekę w piekarniku w 180 st około 60 minut. Sprawdzam długą wykałaczką , czy buraki są upieczone. Patyczek powinnien lekko wejść w buraka. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiam je jeszcze by ostygły. Jeśli buraki są dobrze upieczone, to skórka sama z nich zejdzie. Wystarczy tylko przejechac ręką. A ręce łatwo domyjemy , jeśli użyjemy kwasku cytrynowego.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Buraki ścieram na tarce warzywnej (na dużych oczkach). Doprawiam do smaku sporą szczyptą soli i pieprzu. Przed podaniem mieszam z majonezem. Sałątka najlepiej smakuje mocno schłodzona.
Smacznego :)
Buraczki uwielbiam :-) super pomysł :-)
OdpowiedzUsuń