sobota, 26 września 2015

Grzybowe roladki z duszoną marchewką i pieczonym ryżem

Sezon grzybowy w pełni. Po Waszych profilach na FB widzę, że wielu z Was przemierza lasy wzdłuż i wszem, wychodząc z pełnymi koszami grzybów. 

Ja uwielbiam zapach grzybów suszonych. Dlatego zawsze mam ich zapas w kuchni. Za to grzybiarzem nie jestem. Mąż zdecydowanie woli oddawać się tej pasji. Więc w naszej rodzince panuje , taki podział ról on zbiera, ja gotuję :) 

Zapraszam na pyszny schabik z dodatkiem suszonych grzybów. Można je oczywiście zastąpić 
świeżymi...



2 duże plastry schabu
15 dag grzybów (mogą być pieczarki)
duża garść suszonych grzybów
2 marchewki
100 g ryżu
2 łyzki oliwy z oliwek
2 zabki czosnku
sól i pieprz do smaku
2.5 szkalnki wody
po 2 łyżki masła i ketchupu
łyżeczka słodkiej papryki
natka do dekoracji


Kotlety rozbijam tłuczkiem na cienkie plastry. Suszone grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam na chwilę by zmiękły. Pieczarki obgotowuję w osolonej wodzie, studzę i drobno siekam. Można także dodać posiekaną cebulkę. Suszone grzyby  razem z pieczarkami i wodą w której moczyły się grzyby , podduszam na patelni. Doprawiam do smaku.Na kotlety nakładam porcję farszu i zawijam w ścisłe roladki. Można je spiąć wykałaczkami.

Ząbek czosnku przeciskam przez praskę i wrzucam na rozgrzane masło. Chwilkę podsmażam (ale należy uważać, by się nie przypalił, bo będzie gorzki). Następnie dodaję wodę, ketchup i słodką paprykę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ryż wsypuję do żaroodpornego naczynia i zalewam gorącą zalewą. 

Marchewkę gotuję al dente. Kroję w grube zapałki. Na oliwie podsmażam  przeciśniety ząbek czosnku. Dodaję marchew. Mieszam. Doprawiam do smaku solą i pierzem oraz natką pietruszki. 

Mięso i ryż wstawiam do piekarnika, nagrzanego do 180 st. Piekę ok. 40 minut. W trakcie pieczenia ryż mieszam 2-3 razy. Danie podaję z duszoną marchewką .

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię potrawy z grzybów. Twoje roladki wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne roladki, dlatego serdecznie polecam i dziękuję Wam za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń