Kilka dni temu byłam, na ciekawych warsztatach kulinarnych, gdzie tematem przewodnim była jesienna panna, czyli dynia:)
Bardzo ją lubię i często wykorzystuję w kuchni zarówno w słodkich jak i słonych daniach.
Zawsze mam w zamrażarce zapas dyni.
Tym razem zrobiłam potrawkę z dyni, z dodatkiem aromatycznych warzyw i kurczaka.
Doprawiałam je sosem tabasco, dzięki któremu danie, doskonale rozgrzeje nas w pochmurny, jesienny dzień.
Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smaków, dla mnie rewelacja !
filet z kurczaka
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
cebula
2-3 ząbki czosnku
czerwona papryka
1/4 niedużej dyni (jak pokroiłam dynię w kostkę to miałam pełny, głęboki talerz)
olej rzepakowy do smażenia
sos tabasco ilość według uznania
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżka posiekanego,świeżego lubczyku
ok. 350 g kaszy pęczak
sól do smaku
300 ml bulionu
Marchew gotuję al dente, po ostudzeniu kroję nożem do frytek. Cebulę kroję w piórka. Paprykę i selera w dużą kostkę. Mięso także kroję w kostkę .
Na odrobinie oleju podsmażam mięso. Na drugiej patelni podsmażam cebulę, następnie dodaję do niej paprykę i selera naciowego. Po około 5 minutach dodaję pokrojoną marchew i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszam.
Do garnka wlewam bulion. Dodaję mięso i warzywa. Duszę około 5 minut. Następni dodaję pokrojoną w kostkę dynię. Kiedy zmięknie i się zeszkli, doprawiam kurkumą, papryką , sosem tabasco i ewentualnie solą.
Pęczak gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzam i mieszam z potrawką dyniową. Posypuję świeżym lubczykiem i podaję.
Smacznego :)
Pyszne danie. Żaĺuję, że nie mogłam tam być :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś sobie odbijemy Marzenko :)
UsuńRobię często podobne dania, ale bez mięsa - dodaję zazwyczaj soczewicę :)
OdpowiedzUsuń