poniedziałek, 28 września 2015

Jesienna dynia z pęczkiem i kurczakiem

Kilka dni temu byłam, na ciekawych warsztatach kulinarnych, gdzie tematem przewodnim była jesienna panna, czyli dynia:) 

Bardzo ją lubię i często wykorzystuję w kuchni zarówno w słodkich jak i słonych daniach.

Zawsze mam w zamrażarce zapas dyni.

Tym razem zrobiłam potrawkę  z dyni, z dodatkiem aromatycznych warzyw i kurczaka.

Doprawiałam je sosem tabasco, dzięki któremu danie, doskonale rozgrzeje nas w pochmurny,  jesienny dzień.

Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smaków, dla mnie rewelacja !



filet z kurczaka
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
cebula
2-3 ząbki czosnku
czerwona papryka
1/4 niedużej dyni (jak pokroiłam dynię w kostkę to miałam pełny, głęboki talerz)
olej rzepakowy do smażenia
sos tabasco ilość według uznania
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżka posiekanego,świeżego lubczyku
ok. 350 g kaszy pęczak
sól do smaku
300 ml bulionu

Marchew gotuję al dente, po ostudzeniu kroję nożem do frytek. Cebulę kroję w piórka. Paprykę i selera w dużą kostkę. Mięso także kroję w kostkę .

Na odrobinie oleju podsmażam mięso. Na drugiej patelni podsmażam cebulę, następnie dodaję do niej paprykę i selera naciowego. Po około 5 minutach dodaję pokrojoną  marchew i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszam.

Do garnka wlewam bulion. Dodaję mięso i warzywa. Duszę około 5 minut. Następni dodaję pokrojoną w kostkę dynię. Kiedy zmięknie i się zeszkli, doprawiam kurkumą, papryką , sosem tabasco i ewentualnie solą.

Pęczak gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzam i mieszam z potrawką dyniową. Posypuję świeżym lubczykiem i podaję.

Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Pyszne danie. Żaĺuję, że nie mogłam tam być :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię często podobne dania, ale bez mięsa - dodaję zazwyczaj soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń