poniedziałek, 28 września 2015

Zapiekana cukinia z pęczakiem i papryką

Sezon na cukinię jeszcze trwa, dlatego trzeba go wykorzystać w stu procentach. U nas gości bardzo często, pod różnymi postaciami. Ostatnio na zaprzyjaźnionym blogu, widziałam przepis na ciasto z cukinią. Muszę je wypróbować. Ale dziś zrobiłam wersję cukinii na ostro. Podałam ją z farszem z mielonego mięsa, warzyw i kaszy pęczak. Do tego chrupiące czosnkowe bagietki i aromatyczne cząstki pomidora. Palce lizać :)




2 młode cukinie
ok. 25 dag mielonego mięsa z szynki
cebula
czerwona papryka
marchew
3 ząbki czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
sól i pierz do smaku
duża szczypta przyprawy meksykańskiej(zawiera w swoim składzie m.in oregano, ostrą paprykę i czosnek)
olej do smażenia
kilka plasterków żółtego sera
5 łyżek ugotowanej kaszy pęczak
ok. 1/2 szklanki wody lub bulionu

grzanki czosnkowe
oliwa z oliwek do skropienia grzanek
pomidor
listki lubczyku i bazylii do dekoracji

Cebulę i paprykę kroję w kosteczkę. Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażam na odrobinie oleju, aż się zetnie. Następnie dodaję posiekaną cebulę i smażę kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną paprykę i  startą marchewkę. Smażę 10 minut, w trakcie podlewam wodą lub bulionem. Kiedy płyn trochę odparuje dodaję przecier pomidorowy. Na koniec dodaję ugotowany pęczak. Farsz doprawiam solą, pieprzem, przyprawą meksykańską i przeciśniętym czosnkiem. 
Ponieważ cukinia ma delikatny smak, farsz doprawiam na pikantno.


Cukinię myję i kroję w grube plastry (ok. 3 cm), Łyżeczką wyjmuję miąższ, ale uważam by na dole został miąższ, wtedy farsz nam nie wypłynie. Cukinię układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W dziurki nakładam farsz. Przykrywam folią aluminiową (dzięki niej cukinia szybciej się upiecze) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Cukinię piekę ok. 45 minut. Pod koniec zdejmuję folię i ukłądam kawałki żółtego sera. Zapiekam,aż ser się roztopi.

Podaję z czosnkowymi grzankami, skropionymi oliwą z oliwek i pomidorem. 

Smacznego :)

4 komentarze: