niedziela, 18 października 2015

Ciasto kawowe z wiśniami

Dawno nie wstawiłam, żadnego przepisu na ciasto. Dlatego by umilić Wam końcówkę weekendu, podsyłam przepis na obłędne ciasto z nutą kawy i wiśniami. Skusicie się na kawałeczek?





Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniacznej
1/3 szklanki cukru
30 ml gorącej wody
szczypta soli

Krem;
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
4-6 łyżek cukru
7 łyżek mocnej kawy rozpuszczanej
20 dag miękkiego masła

Poncz;
1/4 szklanki ciepłej wody
kilka kropli aromatu waniliowego
łyżeczka cukru

tarta czekolada i posypka cukrowa do dekoracji

słoiczek domowej konfitury z całymi owocami wiśni


Białka ubijam ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania porcjami dodaję cukier. Żółtka roztrzepuję z gorącą wodą i dolewam powoli do białek. Miksuję.  Obie mąki przesiewam i porcjami dodaję do masy, mieszam drewnianą łyżką. Przekładam do formy 25cmx30cm. Piekę ok. 35 minut w 180 st (do suchego patyczka). Studzę i przecinam na 3 blaty. 

Odlewam 3/4 szklanki mleka i rozpuszczam w nim budynie. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. Wlewam proszek budyniowy i mieszam aż zgęstnieje. Studzę. Masło ucieram na puch , dodając po łyżce zimnej kawy. Następnie porcjami dodaję budyń. Masę miksuję. 

Ciasto skrapiam ponczem, smaruję 1/3 masy i układam połowę wiśni. Przykrywam drugim plackiem i postępuje tak samo. Za pomocą rękawa cukeirniczego ozdabiam wierzch tortu, pozostałym kremem. Ozdabiam i schładzam w lodówce.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Wspaniałe ciacho :-) z pewnością jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połącznie kawy i wiśni smakuje wybornie :)

      Usuń
  2. Ja akurat nie przepadam za mocno maślanymi kremami, więc zmniejszyłabym ilość masła i nie pogardziłabym takim wypiekiem, wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń