Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniacznej
1/3 szklanki cukru
30 ml gorącej wody
szczypta soli
Krem;
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
4-6 łyżek cukru
7 łyżek mocnej kawy rozpuszczanej
20 dag miękkiego masła
Poncz;
1/4 szklanki ciepłej wody
kilka kropli aromatu waniliowego
łyżeczka cukru
tarta czekolada i posypka cukrowa do dekoracji
słoiczek domowej konfitury z całymi owocami wiśni
Białka ubijam ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania porcjami dodaję cukier. Żółtka roztrzepuję z gorącą wodą i dolewam powoli do białek. Miksuję. Obie mąki przesiewam i porcjami dodaję do masy, mieszam drewnianą łyżką. Przekładam do formy 25cmx30cm. Piekę ok. 35 minut w 180 st (do suchego patyczka). Studzę i przecinam na 3 blaty.
Odlewam 3/4 szklanki mleka i rozpuszczam w nim budynie. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. Wlewam proszek budyniowy i mieszam aż zgęstnieje. Studzę. Masło ucieram na puch , dodając po łyżce zimnej kawy. Następnie porcjami dodaję budyń. Masę miksuję.
Ciasto skrapiam ponczem, smaruję 1/3 masy i układam połowę wiśni. Przykrywam drugim plackiem i postępuje tak samo. Za pomocą rękawa cukeirniczego ozdabiam wierzch tortu, pozostałym kremem. Ozdabiam i schładzam w lodówce.
Smacznego :)
Wspaniałe ciacho :-) z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPołącznie kawy i wiśni smakuje wybornie :)
UsuńJa akurat nie przepadam za mocno maślanymi kremami, więc zmniejszyłabym ilość masła i nie pogardziłabym takim wypiekiem, wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń