niedziela, 25 października 2015

Pierogi z kaszą i serem feta

Uwielbiam kombinować w kuchni, wykorzystując to , co akurat mam pod ręką. Pierogi są wdzięcznym tematem, bo można je nadziać przeróżnymi farszami. Tym razem padło na kaszę pęczak,  gryczaną i fetę. Do tego szczypta przypraw , chwila cierpliwości i na talerzu lądują pyszne pierogi. Zapraszam Was gorąco na pierogową ucztę :)



Farsz;
po 1/2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak i gryczanej
garść suszonej włoszczyzny
1/2 szklanki bulionu
cebula
125 g fety
pieprz
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Ciasto;
300g mąki
3/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli
łyżka masła lub smalcu



Składniki na pierogi zagniatam , aż powstanie elastyczne ciasto . Zawijam w folię i odkładam na bok na 30 minut. 

Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oleju, dodając suszoną włoszczyznę. Podlewam bulionem i duszę około 10 minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodaję obie kasze. Mieszam. 

Dodaję natkę i doprawiam pieprzem. Farsz lekko studzę i mieszam z fetą. Ciasto cienko rozwałkowuję. Wykrawam krążki i nakładam po łyżeczce farszu. Dokładnie zlepiam. 

Gotuję w osolonej wodzie około 3 minuty od momentu jak pierogi wypłyną na powierzchnię. Podaję okraszone cebulką lub podsmażone na patelni. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie pierożki :-) ten farsz jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za fetą, ale w takim zestawieniu farsz wydaje mi się bardzo smaczny, a pierogi wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń