piątek, 9 października 2015

Dyniowy mus

Często podaję Wam przepisy z dynią w roli głównej. Używam wtedy do nich musu z dyni. Postanowiłam przedstawić wam krok po kroku jak go przygotowuję. Jest to banalnie proste.  Koniecznie korzystajcie póki dynia jest na straganach i targach. Zimą będzie jak znalazł :)


dynia (najlepiej hokkaido)
odrobina oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do skropienia

Umytą dynię kroję na małe ćwiartki. Układam je na blaszce i skrapiam olejem. Mieszam. Wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Dynię piekę około 25-35 minut aż będzie miękka. Kiedy lekko przestygnie ,blenduję ją na mus. 

Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, co jest jej wielką zaletą. Ma także intensywnie pomarańczowy miąższ. Czasem podczas blendowania dodaję przegotowaną wodę, bo jest gęsta. Tak przygotowany mus dzielę na porcje i zamrażam. Jest doskonała do pączków, naleśników , bułek i innych smakowitości. 

2 komentarze:

  1. Muszę sobie zrobić zapas musu bo w tym roku się jakoś ociągam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście dynie jeszcze przez ok. 2 m-ce będą ogólnodostępne :)

      Usuń