środa, 7 października 2015

Pęczak z marchewką do obiadu

To, że kasze są zdrowe wie każdy. Dlatego często przemycam je do naszego menu. Trochę marchewki i pora wzbogaca smak kaszy. Kiedy ugotuję za dużo kaszy, kolejnego dnia robię krupnik, lub marchewkowy pęczak. U dobrej gospodyni nic się nie marnuje :)



niepełna szklanka kaszy pęczak
4 marchewki
białą część pora
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
łyżeczka koncentartu pomidorowego
125 ml warzywnego bulionu
odrobina oleju

Kaszę gotuję w osolonej wodzie. Marchewki ścieram na warzywnej tarce, o dużych oczkach. Pora kroję w drobną kosteczkę. Marchew i pora podduszam na odrobinie oleju. Podlewam bulionem i dodaję po chwili kaszę, Wszystko mieszam i duszę do miekkości warzyw. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz. Kasze podaję jako dodatek do mięsnych dań. Smacznego :)



1 komentarz: