Dziś zajadamy sie taką pyszną sałatką. Dla mnie wystarczy do tego kromka ciemnego pieczywa z masełkiem. Sałatkę wzbogaciłam ziarnami dyni i słonecznika. Do tego delikatny dip czosnkowo-cytrynowy. Pychotka.
opakowanie łososia sałatkowego (wędzonego)
4 jajka
po 2 łyżki pestek słonecznika i dyni
czubata łyżka majonezu
czubata łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 18 % (gęstej)
łyżeczka soku z cytryny
ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
Brokuła dzielę na różyczki i wrzucam do wrzącej i leko osolonej wody. Gotuję 7-8 minut. Odcedzam i studzę.
Jajka gotuję na twardo. Po ostudzeniu kroję w kawałki.
W misce mieszam brokuła, kawałki łososia i jajka. Delikatnie mieszam.
Czosnek przeciskam przez praskę. mieszam z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiam pieprzem. Do dipu nie dodaję już soli, bo łosoś jest wystarczająco słony.
Przed podaniem sałatkę posypuję ziarnami i polewam sosem.
Smacznego.
Bardzo fajna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna i pożywna :)
UsuńChętnie bym taką zjadła w wersji bez łososia ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń