sobota, 17 października 2015

Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem

Dziś zajadamy sie taką pyszną sałatką. Dla mnie wystarczy do tego kromka ciemnego pieczywa z masełkiem. Sałatkę wzbogaciłam ziarnami dyni i słonecznika. Do tego delikatny dip czosnkowo-cytrynowy. Pychotka. 


brokuł
opakowanie łososia sałatkowego (wędzonego)
4 jajka
po 2 łyżki pestek słonecznika i dyni

czubata łyżka majonezu
czubata łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 18 % (gęstej)
łyżeczka soku z cytryny
ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz

Brokuła dzielę na różyczki i wrzucam do wrzącej i leko osolonej wody. Gotuję 7-8 minut. Odcedzam i studzę. 

Jajka gotuję na twardo. Po ostudzeniu kroję w kawałki. 

W misce mieszam brokuła, kawałki łososia i jajka. Delikatnie mieszam.

Czosnek przeciskam przez praskę. mieszam z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiam pieprzem. Do dipu nie dodaję już soli, bo łosoś jest wystarczająco słony.

Przed podaniem sałatkę posypuję ziarnami i polewam sosem.

Smacznego. 


4 komentarze: