Robiłam już wiele wersji dyniowych kremów, od połączenia z mlekiem kokosowym począwszy. Jednakże ta najbardziej prosta wersja, na warzywnym wywarze najbardziej przypadła nam do gustu. Doskonale smakuje z dodatkiem grzanek lub groszkiem ptysiowym. Dla podkreślenia smaku można, ją dodatkowo skropić olejem z pestek dyni. niestety w tym momencie go nie miałam, ale już uzupełniłam zapasy :)
A Wy lubicie takie zupy kremy?
mała dynia hokkaido
2 marchewki
pietruszka
2 łodygi selera naciowego
cebula
3 ziemniaki
świeży imbir
szczypta kurkumy
sól i kolorowy pieprz do smaku
kilka łyżeczek słodkiej śmietany
Warzywa obieram. Do garnka wlewam ok. 1.5 l. wody i wrzucam pokrojoną marchewkę ,pietruszkę , łodygi selera oraz cebulę. Kiedy warzywa zmiękną dodaję pokrojone ziemniaki oraz dynię. Gotuję do miękkości. Wywar blenduję na krem.
Dodaję łyżeczkę startego imbiru. Doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję odrobine słodkiej śmietanki.
Smacznego !
Pysznie. Uwielbiam zupy dyniowe :-)
OdpowiedzUsuńDoskonała rozgerzwająca zupka- SUPER!!!
OdpowiedzUsuńW sam raz na jesień i mroźną zimę :)
Usuń