sobota, 28 listopada 2015

Dyniowy krem z imbirem

Robiłam już wiele wersji dyniowych kremów, od połączenia z mlekiem kokosowym począwszy. Jednakże ta najbardziej prosta wersja, na warzywnym wywarze najbardziej przypadła nam do gustu. Doskonale smakuje  z dodatkiem grzanek lub groszkiem ptysiowym. Dla podkreślenia smaku można, ją dodatkowo skropić olejem z pestek dyni. niestety w tym momencie go nie miałam, ale już uzupełniłam zapasy :)

A Wy lubicie takie zupy kremy?



mała dynia hokkaido
2 marchewki
pietruszka
2 łodygi selera naciowego
cebula
3 ziemniaki
świeży imbir
szczypta kurkumy
sól i kolorowy pieprz do smaku
kilka łyżeczek słodkiej śmietany

Warzywa obieram. Do garnka wlewam ok. 1.5 l. wody i wrzucam pokrojoną marchewkę ,pietruszkę , łodygi selera oraz  cebulę. Kiedy warzywa zmiękną dodaję pokrojone ziemniaki oraz dynię. Gotuję do miękkości. Wywar blenduję na krem. 

Dodaję łyżeczkę startego imbiru. Doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję odrobine słodkiej śmietanki.

Smacznego !





3 komentarze: