Krokiety doskonale sprawdzą się na wigilijnym stole. Dzięki dodatkowi suszonych grzybów, mają niesamowity smak i aromat. Przed świętami zawsze jest dużo pracy. Zaletą krokietów jest to,że można je przygotować dzień wcześniej i przed wieczerzą panierować i smażyć. Ja bardzo je lubię. Doskonale pasują do barszczu. Na piąteczek też będą jak znalazł. Serdecznie Wam polecam i życzę smacznego :)
Naleśniki:
jajko300 ml mleka
1 i 1/3 szklanki mąki
szczypta soli
olej do smażenia
Farsz;
garść suszonych grzybów
1/2 kg kiszonej kapusty
cebula
sól i pieprz do smaku
olej
Oraz jajko i bułka tarta do panierowania
Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy na patelni cienkie placki i odkładamy na bok.
Grzyby zalewamy gorącą woda i odstawiamy na około 1h , aż zmiękną. Pokrojoną drobno kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy wodą) i pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. W trakcie podlewamy ją wodą i dusimy aż zmięknie, dodajemy pokrojone drobno grzyby oraz wodę w której się moczyły. Dusimy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zawijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Smacznego :)
Ja jutro przysiadam i robię - w tym roku Wigilia u mnie - prawie dwadzieścia osób :D Zaczynam zamrażanie, nie da rady inaczej, nie wyrobię się. Buziaki Wiolu )*
OdpowiedzUsuńPrzy takiej liczbie osób jest dużo poracy ale i ogromna radość, gdy rodzina zasiada do stołu. Wesołych świąt życzę :)
UsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńPyszne krokieciki. Na wigilię do barszczu być muszą
OdpowiedzUsuńObowiązkowo :)
UsuńOo rety, ale bym zjadła takiego krokieta !! Mmm
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu . Pyszne :)
Usuń