wtorek, 1 grudnia 2015

Pierniczki mikołajkowe

Pierwszy grudnia powitał nas śniegiem, co prawda , za chwilę się roztopił jednakże miło było popatrzeć na białe, wirujące śnieżynki. W sklepach pojawiają się już ubrane choinki, na półkach piętrzą się świąteczne prezenty.  A dzieci ciągle się dopytują kiedy przyjdzie Mikołaj. Atmosfera robi się coraz bardziej świąteczna. Dlatego zaczynam dodawać przepisy , które przydadzą się Wam na święta. Co roku obowiązkowo robimy pierniki. mamy przy tym mega frajdę. W poniedziałek już mikołajki, podarujcie dzieciom słodką radość i zaproście ich do pieczenia pierniczków mikołajkowych. 



1/4 kg mąki pszennej
po 2 łyżki miodu i cukru
1/4 kostki masła
łyżka przyprawy do piernika
łyżeczka sody oczyszczonej

do dekoracji:
cukier puder
białko kurze
barwniki spożywcze

Masło, miód, cukier oraz przyprawę korzenną podgrzewam w rondelku. Mieszam aż składniki się rozpuszcza i połączą. Lekko studzę. Następnie dodaję mąkę, sodę i roztrzepane jajko. Zagniatam ciasto i rozwałkowuję je na placek. Foremką do serduszek wycinam pierniczki. Piekę je w temp. 180 st, ok. 15 minut.

Białko miksuję z cukrem pudrem. Dodaję go tyle,aż masa będzie biała i gęsta. Dodaję czerwony i niebieski barwnik i dekoruję ostudzone pierniczki.

Smacznego !

8 komentarzy:

  1. A u nas deszczowo :-) ale super pierniczki, ślicznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy one muszą poleżeć i zmięknąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zajadać od razu, jednakże lepsze są jak poleżą. Szybko miękną jeśli do pudełka dodamy skórkę z jabłka.

      Usuń
  3. Ślicznie wyglądają ;)
    Musze się zebrać i także upiec pierniczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nastawiłam kolejną porcję, leżakują w lodówce.

      Usuń
  4. Wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń