środa, 6 stycznia 2016

Drobiowe pulpeciki z kolendrą i sosem pomidorowym.

Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Jamar sos do makaronu. Chciałam użyć go do czegoś innego , jak tradycyjnego spaghetti. Po krótkim namyśle i przeglądzie lodówki, zrobiłam lekkie drobiowe pulpeciki. Podgrzałam je w sosie i podałam z razowym makaronem z dodatkiem błonnik owsianego. Tak powstało smaczne i syte danie. Serdecznie polecam :)




podwójna pierś z kurczaka
mała cebulka
jajko
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka suszonej kolendry
szczypta słodkiej papryki
odrobina kurkumy
szczypta soli i pieprzu
olej do smażenia

sos do makaronu Jamar

200 g makaronu razowego mała rurka

Mięso mielę. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na odrobinie oleju. Dodaję do mięsa. Wbijam jajko i dodaje połowę bułki tartej oraz kolendrę i przyprawy . Mieszam. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Na ręce biorę odrobinę bułki tartej, odrywam po kawałeczku mięsa i formuje małe pulpeciki. Obsmażam je na złoty kolor i przekładam do garnka.

Zalewam sosem pulpeciki i podgrzewam na małym ogniu ok. 10 minut.

W tym samym czasie gotuję makaron w osolonej wodzie.

Na talerze wykładam makaron a obok pulpeciki z sosem pomidorowym.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Szczególnie polecam dzieciom, takie pulpeciki z mięsa drobiowego są delikatniejsze w smaku.

      Usuń
  2. Piszę się na taki obiad! ;)

    OdpowiedzUsuń