środa, 6 stycznia 2016

Krokiety ze szpinakiem, wędzonym serem i sosem czosnkowym

Uwieeeeelbiam krokiety! Tak samo lubię szpinak. A jeśli połączy się te dwa pomysły, wyjdą nam pyszne szpinakowe krokiety. Doskonały pomysł na bezmięsny obiad. Danie jest bardzo syte. Ja zjadam jednego krokieta i jestem najedzona. Do dania podałam także surówkę z kapusty pekińskiej i lekki sos czosnkowy. Nam bardzo smakowało. Już obmyślam kolejne krokiety z innym farszem. A Wy jak lubicie takie przysmaki?


Naleśniki:
2 jajka
200 ml mleka
100 ml wody
szczypta soli
łyżeczka oleju
ok. 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia

Farsz:
paczka mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
10 dag startego sera wędzonego
mieszanka przypraw:sól z czosnkiem i chilli
oraz szczypta pieprzu

Panierka:
1-2 jajka
bułka tarta

Sos czosnkowy:
łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
ząbek czosnku
szczypta sosu sałatkowego koperkowo ziołowego
szczypta pieprzu

Składniki na naleśniki miksuję i odstawiam na kilka minut.

W tym czasie szpianak przekładam do rondelka i podgrzewam aż cała woda odparuje. Doprawiam go przeciśniętym czosniek i przyprawami. Na koniec dodaję ser wędzony i mieszam aż się rozpuści.

Smażę naleśniki. Na każdego nakładam dużą łyżkę farszu i zwijam w krokiety.

Panieruję w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażę na złoty kolor.

Majonez mieszam z jogurtem i dodaję przeciśnięty przez praskę czoasnek. Dodaję przpyprawy i ponownie mieszam.

Krokiety podaję z sosem czosnkowo ziołowym i surówką.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Pyszności :-) wpraszam się na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się farsz i sos czosnkowy - wszystko świetnie się ze sobą komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiego farszu używam także do nadziewania pierogów. Jest rewelacyjny :)

      Usuń