Uwieeeeelbiam krokiety! Tak samo lubię szpinak. A jeśli połączy się te dwa pomysły, wyjdą nam pyszne szpinakowe krokiety. Doskonały pomysł na bezmięsny obiad. Danie jest bardzo syte. Ja zjadam jednego krokieta i jestem najedzona. Do dania podałam także surówkę z kapusty pekińskiej i lekki sos czosnkowy. Nam bardzo smakowało. Już obmyślam kolejne krokiety z innym farszem. A Wy jak lubicie takie przysmaki?
Naleśniki:
2 jajka
200 ml mleka
100 ml wody
szczypta soli
łyżeczka oleju
ok. 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
Farsz:
paczka mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
10 dag startego sera wędzonego
mieszanka przypraw:sól z czosnkiem i chilli
oraz szczypta pieprzu
Panierka:
1-2 jajka
bułka tarta
Sos czosnkowy:
łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
ząbek czosnku
szczypta sosu sałatkowego koperkowo ziołowego
szczypta pieprzu
Składniki na naleśniki miksuję i odstawiam na kilka minut.
W tym czasie szpianak przekładam do rondelka i podgrzewam aż cała woda odparuje. Doprawiam go przeciśniętym czosniek i przyprawami. Na koniec dodaję ser wędzony i mieszam aż się rozpuści.
Smażę naleśniki. Na każdego nakładam dużą łyżkę farszu i zwijam w krokiety.
Panieruję w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażę na złoty kolor.
Majonez mieszam z jogurtem i dodaję przeciśnięty przez praskę czoasnek. Dodaję przpyprawy i ponownie mieszam.
Krokiety podaję z sosem czosnkowo ziołowym i surówką.
Smacznego :)
Pyszności :-) wpraszam się na kolację :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam.
UsuńBardzo podoba mi się farsz i sos czosnkowy - wszystko świetnie się ze sobą komponuje :)
OdpowiedzUsuńTakiego farszu używam także do nadziewania pierogów. Jest rewelacyjny :)
Usuń