Za kilka dni będziemy obchodzić Walentynki. Nie każdy lubi te święto, jednakże ja uważam ,że każdy czas jest dobry by okazać bliskim miłość . Sprawić im odrobinę przyjemności. Odkurzyłam moją foremkę z serduszkami i upiekłam ciasteczka dla moich chłopaków. Dodałam aromatyczne przyprawy imbir i cynamon, do tego kakao i puree z dyni. To dzięki niej ciastka są wilgotne i na długo pozostają świeże. Możecie zrobić je w formie muffinek i udekorować lukrem i posypkami. Będzie fantastycznie.
Do ciasta użyłam Mąki luksusowej Młynomag. Jest to mąka pszenna typu 550. Doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach. Wiadomo z luksusową mąką, wszystkie wypieki będą luksusowe :)
Serdecznie Wam polecam firmę Młynomag, ja jestem zachwycona wysoką jakością ich produktów.
Składniki;
Suche składniki:
1.5 szklanki mąki luksusowej Młynomag typ 550
3 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka sody oczyszczonej
płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki suszonego imbiru
czubata łyżeczka kakao
Mokre składniki;
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
3 łyżki puree z dyni hokkaido (około 3/4 szklanki)
Jajka roztrzepuję z musem z dyni i dolewam olej. Mieszam. W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki. Mokre składniki dodaję do suchych i mieszam aż składniki się połączą. Foremkę smaruję masłem i wysypuję bułka tartą. Nakładam ciasto do 2/3 wysokości. Piekę w 180 st, około 20 minut. Smacznego :)
Śliczne wyszły :)
OdpowiedzUsuńStarałam się jak mogłam :)
Usuń