sobota, 27 lutego 2016

Pikantna zupa z kurczakiem

Witam się z Wami po dwu tygodniowej przerwie, spowodowanej naprawą komputera. Za oknem pogoda bardziej zimowa niż wiosenna , dlatego po takim spacerze doskonale przyda się talerz , rozgrzewającej zupy. Proponowałam już kilka podobnych zup. Wszystkie są smaczne i godne polecenia.



Składniki:
pierś z kurczaka
2 l wody
1/2 l przecieru pomidorowego z kartonika
łyżka koncentratu pomidorowego
zielona papryka
pietruszka
kawałek pora
2 marchewki
3 liście laurowe
kilka kulek ziela
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
łyżka mąki do zagęszczenia zupy
łyżka przyprawy do dań kuchni włoskiej
100g ryżu
olej do podsmażenia

Do garnka wlewam wodę, dodaje liscie laurowe i ziele angielskie. Marchew i pietruszkę obieram i kroję w kosteczkę,  Paprykę i pora również kroję w ten sam sposób. Warzywa dodaję do garnka.

Filet kroję w kostkę i podsmażam na odrobinie oleju. Do zupy dodaję przecier i łyżkę koncentratu pomidorowego oraz szczyptę cukru, by złagodzić kwaśny smak. Gotuję aż wszystkie warzywa zmiękną.

Następnie dodaję podsmażone mięso oraz doprawiam zupę do smaku. Zagęszczam ją łyżką mąki wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Zupę podaję z ugotowanym wcześniej ryżem.

Można także dodać odrobiną śmietany i świeżymi ziołami. Smacznego .






.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Prosta a zarazem smaczna. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Mięso, warzywa i ryż, do tego odpowiednie przyprawy i można zajadać ze smakiem.

      Usuń
  3. Ja to lubię wszelkie zupy, więc z przyjemnością podglądam pomysły na nowe.

    OdpowiedzUsuń