środa, 2 marca 2016

Ekspresowa zupa serowa ze szczypiorkiem

Przepis na tę zupę powstał na potrzeby konkursu kulinarnego. Co prawda głównej nagrody nie udało mi się zgarnąć. Ale za to stworzyłam fajny pomysł na szybką zupę serową. Kiedy wrócicie zmęczeni po poracy w 5 minut możecie sobie coś takiego przygotować. Zapraszam.



Składniki na 4 porcje;
4 trójkąciki serka topionego o dowolnym smaku
szklanka orzechów włoskich
1 szklanka drobnego makaronu, np.małe kolanka, kółeczka itp.
3 szklanki mleka
2 szklanki wody a jeszcze lepiej bulionu
szczypta kurkumy
sól i świeżo mieliony pieprz do smaku
szczypiorek


Mleko i wodę (bulion ) wlewam do garnka i gotuję. Kiedy zacznie się gotować wrzucam makaron. Makaron można także ugotować oddzielnie i na końcu dodać do zupy.

Po 3 minutach kiedy makaron będzie już miękki dodaję serki topione i mieszam aż się rozpuszczą. Zupę doprawiam szczyptą kurkumy, która dodatkowo nada jej pięknego koloru oraz solą i pieprzem. Dodaję posiekany szczypiorek.

Orzechy prażę na suchej patelni i dodaję do zupy. Zupa serowa świetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie, ale dla mnie pewnie byłaby zbyt sztucznie serowa, bo nie przepadam za serkiem topionym...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, Aniu,że to nie do końca Twoje smaki. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Podoba mi się przepis ze względu na szybkość przygotowania.
    Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń