poniedziałek, 14 marca 2016

Pianka cappuccino z biszkoptami

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Czuć ją już w powietrzu. Do kraju wracają ptaki, trawa nieśmiało zaczyna się zielenić. Aż chce się rano wstawać. Wszystko wydaje się łatwiejsze, prostsze i przyjemniejsze niż jest w rzeczywistości. 

Wiosną zazwyczaj mamy zamiar odżywiać się lżej i zdrowiej. Do sklepów wkraczają nowalijki, wkładamy lżejsze ubrania. Dlatego zamiast ciężkich i wysoko kalorycznych deserów, polecam Wam lekką piankę. 

Smakiem przypomina ptasie mleczko o smaku cappuccino. Jeśli chcecie zrobić większą porcję , od razu zwiększcie ilość składników :)



Składniki;
3 łyżki serka mascarpone
250 ml śmietany 12 % lub 18% (można zastąpić jogurtem naturalnym)
cukier trzcinowy do smaku
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
gorąca woda
5-7 biszkoptów
5 g żelatyny spożywczej


Mascarpone i śmietanę(jogurt) miksuję. Dosładzam do smaku cukrem trzcinowym . Łyżkę kawy zalewam 1/3 szklanki wrzącej wody i odstawiam do przestudzenia.

Małą, okrągłą foremkę wykładam folią spożywczą. Biszkopty maczam w kawie i układam na dno foremki. Lekko je dociskam.

W 60 ml gorącej wody rozpuszczam żelatynę. Kiedy lekko przestygnie mieszam z masą śmietankową. Drugą łyżkę kawy rozpuszczam w 2 łyżkach wody i dodaję do masy.

Krem śmietankowo – kawowy wylewam na warstwę nasączonych biszkoptów.


Wstawiam do lodówki, by deser stężał.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mniam jakie pyszności zrobiłaś :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń