Chleb na zakwasie piekłam pierwszy raz. Zawsze jakoś obawiałam się takich wypieków, jak jednak widać zupełnie nie potrzebnie. Przepis na zakwas chlebowy znalazłam na opakowaniu mąki chlebowej Młynomag i z niego korzystałam.
Przepis na ten pyszny chlebek, mam od mojej cioci Zuzi, która jest czarodziejką w kuchni. Potrafi przygotowywać same pyszności, a jej ruskie pierogi nie mają sobie równych. Prawdziwa mistrzyni kulinarna :)
Zakwas chlebowy;
1/2 szklanki mąki chlebowej Młynomag
6-10 łyżek wody
10g drożdży
Składniki na chleb:
1.5 szklanki mąki chlebowej Młynomag
1.5 szklanki mąki luksusowej Młynomag
3/4 szklanki zakwasu chlebowego
opakowanie suszonych drożdży
niepełna łyżka soli
ok. 1/2 l ciepłej, przegotowanej wody
łyżka masła i otrąb orkiszowych do wysypania formy.
Na 2-3 dni przed pieczeniem chleba zaczynam robić zakwas. Mąkę chlebową wsypuję do słoika, mieszam z wodą i drożdżami. Masa będzie gęsta. Nakrywam papierowym ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce. Zakwas mieszam rano i wieczorem.
Obie mąki mieszam w misce razem z suszonymi drożdżami i solą. Dodaję zakwas. Powoli wlewam ciepłą wodę i mieszam drewnianą łyżką. Wodę dodaję do momentu aż składniki się dokładnie połączą ze sobą, ale należy pamiętać o tym,że masa ma być gęsta. Dlatego powoli dozuję ilość wody. Mikserem z końcówkami hakami, wyrabiam ciasto około 5 minut używając średniego biegu. Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na jakieś 2-3 godziny.
Po tym czasie przekładam je delikatnie do nasmarowanej i wysypanej otrębami foremki keksowej o wymiarach, 10cm x30cm. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Grzanie ustawiam na górę i dół. Piekę około 40 minut. Po tym czasie chlebek wyjmuję z formy i kładę na kratce, dopiekam go jeszcze 5 minut. Skórkę skrapiam odrobiną wody i studzę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz