środa, 20 kwietnia 2016

Grecka rybka z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ryba po grecku doskonale nadaje się na przystawkę. Można ją jeść na zimno jak i na ciepło. Zmieniłam trochę tradycyjny przepis. Do farszu dodałam nadziewane oliwki i suszone pomidory. Był to strzał w dziesiątkę. Rewelacyjnie wszystko się skomponowało. Prosty, smaczny i niedrogi przepis już na Was czeka. 



ryba;
3 płaty ryby ( u mnie miruna)
2 jajka i bułka tarta do panierowania
sól i świeżo mielony pieprz do oprószenia ryby
łyżeczka ziół toskańskich 
olej do smażenia

farsz;
3 marchewki
cebula
8 suszonych pomidorów
mały słoiczek oliwek nadziewanych
olej z suszonych pomidorów (około 5 łyżek)
sól i pieprz
szczypta cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok.250ml wody
łyżeczka ziół toskańskich
świeża pietruszka

Rybę oprószam solą i pieprzem. Kroję w 4-5cm kawałki. Jajka roztrzepuję z ziołami toskańskimi. Kawałki ryby panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na oleju na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Marchew ścieram na tarce warzywnej. Cebulę kroję w kosteczkę. Na patelnię wlewam olej z suszonych pomidorów. Dodaję cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję marchew. Podlewam wodą i duszę pod przykryciem. W międzyczasie mieszam, kontrolując ilość płynu.

Do farszu dodaję koncentrat pomidorowy oraz szczyptę cukru. Doprawiam do smaku solą , pieprzem i ziołami. 

Suszone pomidory kroję w mniejsze kawałki a oliwki w plasterki. Dodaję do farszu. Można dodać posiekaną natkę pietruszki. 

W dwóch okrągłych pojemnikach układam warstwowo rybę i farsz. Kiedy ostygnie odstawiam do lodówki. Później wystarczy tylko odwrócić pojemnik na talerzu i gotową przystawkę mamy podaną :)

Smacznego :)

2 komentarze: