Ryba po grecku doskonale nadaje się na przystawkę. Można ją jeść na zimno jak i na ciepło. Zmieniłam trochę tradycyjny przepis. Do farszu dodałam nadziewane oliwki i suszone pomidory. Był to strzał w dziesiątkę. Rewelacyjnie wszystko się skomponowało. Prosty, smaczny i niedrogi przepis już na Was czeka.
ryba;
3 płaty ryby ( u mnie miruna)
2 jajka i bułka tarta do panierowania
sól i świeżo mielony pieprz do oprószenia ryby
łyżeczka ziół toskańskich
olej do smażenia
farsz;
3 marchewki
cebula
8 suszonych pomidorów
mały słoiczek oliwek nadziewanych
olej z suszonych pomidorów (około 5 łyżek)
sól i pieprz
szczypta cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok.250ml wody
łyżeczka ziół toskańskich
świeża pietruszka
Rybę oprószam solą i pieprzem. Kroję w 4-5cm kawałki. Jajka roztrzepuję z ziołami toskańskimi. Kawałki ryby panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na oleju na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Marchew ścieram na tarce warzywnej. Cebulę kroję w kosteczkę. Na patelnię wlewam olej z suszonych pomidorów. Dodaję cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję marchew. Podlewam wodą i duszę pod przykryciem. W międzyczasie mieszam, kontrolując ilość płynu.
Do farszu dodaję koncentrat pomidorowy oraz szczyptę cukru. Doprawiam do smaku solą , pieprzem i ziołami.
Suszone pomidory kroję w mniejsze kawałki a oliwki w plasterki. Dodaję do farszu. Można dodać posiekaną natkę pietruszki.
W dwóch okrągłych pojemnikach układam warstwowo rybę i farsz. Kiedy ostygnie odstawiam do lodówki. Później wystarczy tylko odwrócić pojemnik na talerzu i gotową przystawkę mamy podaną :)
Smacznego :)
Bardzo fajne danie, lubię ryby na różne sposoby.
OdpowiedzUsuńMusi wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuń