niedziela, 17 kwietnia 2016

Roladki z warzywami korzeniowymi, w delikatnym sosie z wędzonymi śliwkami

Nasz niedzielny obiadek. Może nie jest zbyt dietetyczny, ale czasem można sobie pozwolić. Pyszne i delikatne roladki ze schabu, z warzywami i sosem. Uwielbiam. My zrobiliśmy je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie też pasują do klusków śląskich i modrej kapusty.

 Smak sosu podkręciłam wędzonymi śliwkami. Trudno je dostać w naszych sklepach. Ale są rewelacyjne, pachną jak wędzonka wyjęta prosto z wędzarni. Nadają potrawom ciekawego charakterku.

To co , kto ze mną je ?:)



8 plastrów schabu
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
ziemniak
kiszony ogórek
cebula
kilka liści kapusty pekińskiej lub por

przyprawy:
sól i świeżo mielony pieprz
2 liście laurowe
4 ziaren ziela angielskiego
5 wędzonych śliwek

Oraz;
olej
2 łyżki mąki pszennej
łyżka śmietany 18 %


Schab rozbijam tłuczkiem i oprószam solą oraz pieprzem. Marchew, selera, pietruszkę i ziemniaka obieram i kroję w grube zapałki. Tak samo  jak na frytki. Kapustę lub liście pora kroję na kawałki wielkości kotletów. Ogórka również kroję w kawałki.

Na kotlet nakładam liść kapusty i po kawałku warzyw. Zwijam ciasną roladkę i spinam dwoma wykałaczkami.

Tak przygotowane roladki obsmażamna oleju, na złoty kolor.

Przekładam do garnka. Zalewam gorącą wodą. Dodaję liść laurowy i ziele. Można dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, 

Na tej samej patelni, na której smażyłam roladki, szkle pokrojoną w kostkę cebulę. Przekładam do garnka.

Wszystko razem duszę około 30 minut. Dodaję wędzone śliwki pokrojone w kawałeczki i duszę do miękkości.

Sos zagęszczam mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody i śmietaną.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Mniam, kochana świetne są te roladki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak mnie naszło na kucharzenie w weekend :)

      Usuń
  2. Ale ślicznie wyglądają, a do roladek marchewki jeszcze nigdy nie dodawałam ;) Chyba warto spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń