Nasz niedzielny obiadek. Może nie jest zbyt dietetyczny, ale czasem można sobie pozwolić. Pyszne i delikatne roladki ze schabu, z warzywami i sosem. Uwielbiam. My zrobiliśmy je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie też pasują do klusków śląskich i modrej kapusty.
Smak sosu podkręciłam wędzonymi śliwkami. Trudno je dostać w naszych sklepach. Ale są rewelacyjne, pachną jak wędzonka wyjęta prosto z wędzarni. Nadają potrawom ciekawego charakterku.
To co , kto ze mną je ?:)
8 plastrów schabu
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
ziemniak
kiszony ogórek
cebula
kilka liści kapusty pekińskiej lub por
przyprawy:
sól i świeżo mielony pieprz
2 liście laurowe
4 ziaren ziela angielskiego
5 wędzonych śliwek
Oraz;
olej
2 łyżki mąki pszennej
łyżka śmietany 18 %
Schab rozbijam tłuczkiem i oprószam solą oraz pieprzem. Marchew, selera, pietruszkę i ziemniaka obieram i kroję w grube zapałki. Tak samo jak na frytki. Kapustę lub liście pora kroję na kawałki wielkości kotletów. Ogórka również kroję w kawałki.
Na kotlet nakładam liść kapusty i po kawałku warzyw. Zwijam ciasną roladkę i spinam dwoma wykałaczkami.
Tak przygotowane roladki obsmażamna oleju, na złoty kolor.
Przekładam do garnka. Zalewam gorącą wodą. Dodaję liść laurowy i ziele. Można dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę,
Na tej samej patelni, na której smażyłam roladki, szkle pokrojoną w kostkę cebulę. Przekładam do garnka.
Wszystko razem duszę około 30 minut. Dodaję wędzone śliwki pokrojone w kawałeczki i duszę do miękkości.
Sos zagęszczam mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody i śmietaną.
Smacznego :)
Mniam, kochana świetne są te roladki :-)
OdpowiedzUsuńA tak mnie naszło na kucharzenie w weekend :)
UsuńAle ślicznie wyglądają, a do roladek marchewki jeszcze nigdy nie dodawałam ;) Chyba warto spróbować ;)
OdpowiedzUsuńRewelacja :)
OdpowiedzUsuń