Kolejna wersja jaglanki. Tym razem dodałam do niej suszone śliwki i nasz ulubiony karob. W porównaniu do kakao ma słodszy i delikatniejszy smak. Śliwki można zastąpić daktylami. Krem będzie wtedy słodszy.
Doskonałym dodatkiem do kremu jaglanego, były piramidki kukurydziane firmy Popcrop. W swoim składzie zawierają kukurydzę, ryż biały i brązowy oraz morską sól.
Serdecznie polecamy i zapraszamy do chrupania.
200 ml ugotowanej na mleku kaszy jaglanej
10 suszonych śliwek
łyżka karobu jasnego
cynamon
ok. 3/4 szklanki gorącego mleka
piramidki kukurydziane Popcrop
Śliwki zalewam gorącą wodą i odstawiam na pół godziny , by lekko zmiękły.
Kaszę przekładam do kielicha blendera, dodaję śliwki. Stopniowo dolewam mleko i miksuję do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaję karob i cynamon.
Krem można dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.
Podaję z kukurydzianymi piramidkami.
Smacznego :)
Pyszny :-) a te piramidki są rewelacyjne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo chrupiące i smaczne
UsuńW najbliższym czasie zrobię podobny, wygląda świetnie ;) Zazwyczaj krem jaglany robię albo z jabłkiem albo z gruszką, a czasami dodaję też jakiś dżem :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tym dżemikiem :)
UsuńPyszny deserek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu myślę, że w sałatkach piramidki też by się świetnie sprawdziły.
Usuń