środa, 6 kwietnia 2016

Krem jaglany z suszonymi śliwkami i karobem

Kolejna wersja jaglanki. Tym razem dodałam do niej suszone śliwki i nasz ulubiony karob. W porównaniu do kakao ma słodszy i delikatniejszy smak. Śliwki można zastąpić daktylami. Krem będzie wtedy słodszy.

Doskonałym dodatkiem do kremu jaglanego, były piramidki kukurydziane firmy Popcrop. W swoim składzie zawierają kukurydzę, ryż biały i brązowy oraz morską sól.

Serdecznie polecamy i zapraszamy do chrupania.



200 ml ugotowanej na mleku kaszy jaglanej
10 suszonych śliwek
łyżka karobu jasnego
cynamon
ok. 3/4 szklanki gorącego mleka
piramidki kukurydziane Popcrop

Śliwki zalewam gorącą wodą i odstawiam na pół godziny , by lekko zmiękły.

Kaszę przekładam do kielicha blendera, dodaję śliwki. Stopniowo dolewam mleko i miksuję do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaję karob i cynamon.

Krem można dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.

Podaję z kukurydzianymi piramidkami.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Pyszny :-) a te piramidki są rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W najbliższym czasie zrobię podobny, wygląda świetnie ;) Zazwyczaj krem jaglany robię albo z jabłkiem albo z gruszką, a czasami dodaję też jakiś dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki Kasiu myślę, że w sałatkach piramidki też by się świetnie sprawdziły.

      Usuń