Dlaczego zwyczajna? Bo zrobiona z tego co akurat miałam w lodówce. Takie pizze lubię najbardziej. Są pełne warzyw, mięsa i sera. Zamiast sosu pomidorowego, tym razem użyłam gotowego sosu meksykańskiego Folwark. Ma słodki posmak. Mi bardzo podpasował . Często używam go do kanapek.
Zachecam do klikniecia na stronę producenta Folwark. Przekonajcie się sami, ile smakowitych sosów mają w swojej bogatej ofercie.
ciasto;
20 g drożdży
szczypta cukru
125 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
ok.300g mąki pszennej
szczypta cukru
łyżeczka bazylii
farsz;
kawałek kiełbasy zwyczajnej pokrojonej w plasterki
10 dag szynki pokrojonej w kostkę
cebula
ogórek kiszony
5 pomidorów suszonych
10 pieczarek
10 oliwek zielonych
kilka kawałków marynowanej, czerwonej papryki
łyżka ziół prowansalskich
łyżka suszonych pomidorów
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
łyżka suszonych płatków czosnku
spora szczypta papryki słodkiej w proszku
3 łyżki oleju
ser do posypania pizzy
sos meksykański Folwark
Pokruszone drożdże zalewam połową wody. Dodaję szczyptę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam aż zaczyn zacznie pracować. Pozostałe składniki przekładam do miski, dodaję wyrośnięty zaczyn i mieszam. Ciasto zagniatam aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotowuję farsz do mojej pizzy. Pokrojoną w półplasterki cebulę szklę na oleju, dodaję wędlinę. Paprykę i suszone pomidory kroję w kosteczkę. A oliwki, ogórka i pieczarki w plasterki. Wszystko razem podsmażam 3 minuty. Doprawiam do smaku przyprawami i ziołami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na stolnicy. Smaruję sosem meksykańskim i wykładam farsz. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 30 minut. Pod koniec pieczenia posypuję pizzę serem. Podaję z sosem meksykańskim.
Smacznego :)
Bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuń