Pomysł na tę sałatkę powstał przypadkiem. Miałam za dużo pieczarek a szybko musiałam je do czegoś wykorzystać. I tak odkryłam świetne połączenie. Sałatka idealna na imprezę, majówkę, przekąskę czy jako dodatek do dań z grilla i nie tylko. Z 3 prostych składników można wyczarować coś pysznego.
Smaku sałatce nadał sos majonezowo- jogurtowy. Wykorzystałam tutaj majonez Folwark. Ma poręczne opakowanie. Nic się nie stłucze. Także śmiało możecie pakować go w kosz piknikowy i ruszać na wycieczkę.
Serdecznie zachęcam do odwiedzenia strony producenta Folwark, gdzie znajdziecie szeroki wybór sosów i dressingów.
1 kg małych pieczarek
szczypta soli
świeżo mielony kolorowy pieprz
duża czerwona cebula
sos;
2 łyżki majonezu Folwark
2 łyżki jogurtu greckiego
pęczek szczypiorku
Dokładnie umyte pieczarki, wrzucam do gorącej wody i gotuję 5 minut. Odcedzam na sitku i studzę. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Dodaję do pieczarek. Doprawiam solą i kolorowym pieprzem
Szczypiorek drobno siekam. Majonez mieszam z jogurtem aż dokładnie składniki się połączą i dodaję szczypior. Mieszam.
Sałatkę polewam sosem. Mieszam. Odstawiam do lodówki , by smaki "się przegryzły". Do sosu można dodać ząbek czosnku, by nadać mu bardziej wyrazistego smaku.
Przed podaniem posypuję szczypiorem.
Smacznego :)
Sałatka wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDuże pieczarki można pokroić na ćwiartki i też będzie pysznie. Dziękuję za odwiedziny :)
UsuńBardzo fajna sałatka, lubię pieczarki więc biorę w ciemno :-)
OdpowiedzUsuńNie zawiedziesz się Marzenko :)
UsuńPyszna wiosenna sałatka.
OdpowiedzUsuńProsta, ale bardzo smaczna. U nas często taką podają na weselach.
UsuńProsta, a jaka ciekawa sałatka. Zawiera wszystko, co lubię, więc zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam.
Usuń