sobota, 16 kwietnia 2016

Sałatka pieczarkowa ze szczypiorkiem i czerwoną cebulą

Pomysł na tę sałatkę powstał przypadkiem. Miałam za dużo pieczarek a szybko musiałam je do czegoś wykorzystać. I tak odkryłam świetne połączenie. Sałatka idealna na imprezę, majówkę, przekąskę czy jako dodatek do dań z grilla i nie tylko. Z 3 prostych składników można wyczarować coś pysznego.

Smaku sałatce nadał  sos majonezowo- jogurtowy. Wykorzystałam tutaj majonez Folwark. Ma poręczne opakowanie. Nic się nie stłucze. Także śmiało możecie pakować go w kosz piknikowy i ruszać na wycieczkę.

Serdecznie zachęcam do odwiedzenia strony producenta Folwark, gdzie znajdziecie szeroki wybór sosów i dressingów.


1 kg małych pieczarek
szczypta soli
świeżo mielony kolorowy pieprz
duża czerwona cebula

sos;
2 łyżki majonezu Folwark
2 łyżki jogurtu greckiego
pęczek szczypiorku

Dokładnie umyte pieczarki, wrzucam do gorącej wody i gotuję 5 minut. Odcedzam na sitku i studzę. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Dodaję do pieczarek. Doprawiam solą i kolorowym pieprzem

Szczypiorek drobno siekam. Majonez mieszam z jogurtem aż dokładnie składniki się połączą i dodaję szczypior. Mieszam.

Sałatkę polewam sosem. Mieszam. Odstawiam do lodówki , by smaki "się przegryzły". Do sosu można dodać ząbek czosnku, by nadać mu bardziej wyrazistego smaku.

Przed podaniem posypuję szczypiorem.

Smacznego :)

Primavika

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Duże pieczarki można pokroić na ćwiartki i też będzie pysznie. Dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  2. Bardzo fajna sałatka, lubię pieczarki więc biorę w ciemno :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Prosta, ale bardzo smaczna. U nas często taką podają na weselach.

      Usuń
  4. Prosta, a jaka ciekawa sałatka. Zawiera wszystko, co lubię, więc zapisuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń