piątek, 27 maja 2016

Caprese z winegretem lnianym

Postawiłam dziś na klasykę czyli caprese. Ale w trochę innej odsłonie. Do dressingu użyłam oleju lnianego Semco , który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Tym samym obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga walkę z miażdżycą, wspomaga układ oddechowy, przewód pokarmowy a nawet pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wspomagajac odchudzanie. Zawiera bardzo dużo witaminy E. 

To tylko niektóre z zalet Oleju lnianego Semco. Najważniejszą rzeczą jest to,że nie wolno używać go do samżenia. ten olej można stosoawac tylko na zimno. Będzie doskonałym wykończeniem ulubionej sałatki, można nim polać kaszę, czy dodać łyżkę do śledzi, pieczywa czy  domowego majonezu.

Wielkopolski olej lniany Semco jest bardzo zdrowy, dlatego z przyjemnością wprowadzam go do naszej codziennej diety. Wam również serdecznie polecam. Taka mała zmiana może wiele zdziałać, nasz organizm na pewno się odwdzięczy. 





Składniki:

kulka mozzarelli
mięsisty pomidor
sól z chilli i czosnkiem niedźwiedzim
świeżo mielony kolory pieprz 
szczypta suszonej kolendry
szczypta kwasku cytrynowego
1/2 łyżeczki miodu lipowego

Najlepiej wybrać pomidora takiej samej wielkości jak mozzarellę. Ser i pomidora kroję w plastry. Ukłądam na talerzu naprzemiennie , tworząc piramidkę. Oprószam solą i kolorowym pieprzem. 

W miseczce mieszam olej z miodem. Dodaję odrobinkę kwasku cytynowego i zioła. Doprawiam do smaku solą i kolorowym pieprzem.

Caprese polewam dressingiem tuż  przed podaniem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz