poniedziałek, 12 stycznia 2015

Puszyste naleśniki z twarożkiem

Niezwykle puszyste i mięciutkie naleśniki. Podałam je tradycyjnie  z twarożkiem, ale z konfiturą też będą pyszne. Mogą być słodkim daniem lub deserem. Posmakują małym i dużym łasuchom. Przepis godny polecenia :)


ciasto naleśnikowe:
250 ml mleka
2 jajka
ok. 150 g mąki pszennej
szczypta soli

nadzienie:
25 dag twarogu półtłustego
150 g jogurtu lub śmietany
łyżka trzcinowego cukru

oraz olej i cukier puder do posypania

Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję żółtka. następnie wąskim strumieniem wlewam mleko i dodaję przesianą mąkę. Dokładnie miksuję. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Twarożek mieszam z jogurtem i dosładzam do smaku trzcinowym cukrem.  Naleśniki smaruję twarożkiem i zwijam w rulony. Podaję oprószone pudrem. 

3 komentarze:

  1. Ahh takie z twarożkiem chodzą za mną od jakiegoś czasu, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki mogę jeść zawsze i wszędzie :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń