środa, 11 marca 2015

Krem jaglany z anyżem i cynamonem

Krem jest pyszny. Tyle mogę Wam powiedzieć. Długo zbierałam się do tego by go przygotować, aż w końcu zrobiłam . Sama wyjadłam pół słoiczka :) Doskonale nadaje się do placuszków, czy posmarowania tosta. Doskonała alternatywa dla dzieci, zamiast popularnych kremów czekoladowych. Ten jest dużo zdrowszy i także smaczny. Jeśli kakao zastąpicie karobem, a mleko wodą lub innym mlekiem roślinnym, będziecie mogli zaserwować ten smakołyk także alergikom. Krem należy przechowywać w lodówce. Posypałam go ziarenkami , które możecie kupić  tutaj. A więc zapraszam na zdrowy, jaglany krem :)


1 i 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
5 suszonych daktyli
łyżeczka kakao

gwiazdeczka anyżu
laska cynamonu
ziarenka do posypania 


Drobno pokrojone daktyle, zalewam wodą i mlekiem. Dodaję anyż i cynamon . Gotuję kilka minut. Pod koniec dodaję ugotowaną kaszę. Wyjmuję przyprawy. Kaszę dzielę na dwie porcje. Do jednej dodaję kakao. Miksuję blenderem na krem. W słoiczku układam warstwami krem jaglany. Posypuję ziarenkami. Smacznego. 

7 komentarzy:

  1. Pyszności i jakie zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie cieszą , takie komentarze. Kolejnym razem bardziej pokombinuję ze składnikami, bo możliwości jest wiele :) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kremy z kaszy jaglanej. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis super... tylko nie mogę nic zacząć, ponieważ... 1 i 1/3 CZEGO ugotowanej tej kaszy? szklanki, kilograma, miski?

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście szklanki :) Czasem zdaża się coś przeoczyć w przepisie . Dziękuję za czujność i serdecznie polecam :)

    OdpowiedzUsuń