wtorek, 12 maja 2015

Kolorowe naleśniki

Widzę, że spodobały Wam się poprzednie placuszki. Jak widać proste przepisy, najlepiej się sprawdzają :) Dlatego przedstawię Wam  jeszcze mój sposób na ciekawe naleśniki. Doskonale nadają się do słonych farszów, np z pieczarek, czy cebuli. takie kolorowe naleśniki fajnie zaprezentują sie na stole. Mała zmiana a cieszy oko :)


300 ml mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
jajko
szczypta soli
łyżka oleju
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka rozmrożonego i rozdrobnionego  szpinaku

Szpinak lekko odciskam z wody. Mleko miksuje z jajkiem, olejem, szczypta soli. Porcjami dodaję mąkę. Ciasto nalesnikowe odstawiam na 30 minut, by mąka napęczniała. Dzielę na dwie części. Do jednej dodaję szpinak a do drugiej koncentrat. Ponownie mieszam. Na rozgrzanej patelni smażę naleśniki. Smacznego .



10 komentarzy:

  1. Taki mały dodatek a taka wielka różnica! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają pysznie :) dodam sobie kartę do zakładek i jak któregoś razu nie będę wiedziała co przygotować na obiad na pewno skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, bardzo się cieszę,że kolorowe nalesniki przypadły Wam do gustu. Tak jak napisała Ania, mała rzecz a robi róznicę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł :) - ja zielone widzę u siebie z bazylią i lubczykiem ;).
    Pozdro Wiolu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez ciekawa wersja nalesników na zielono. Również pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Fajowe tylko u nas ida na słodko to czym zabarwic ?

    OdpowiedzUsuń
  6. A na słodko czym zabarwic bo moje chłopaki kochają naleśniki

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu można spróbować sokiem np. z wiśni

    OdpowiedzUsuń