czwartek, 8 października 2015

Pierożki z mięsem

Kocham pierogi. Tak tak słowo kocham, najlepiej określa moje uwielbienie, do wszelkich pierogów. Dziś polecam Wam wersję tradycyjną , na pierożki z mięsem z dodatkiem gotowanej włoszczyzny. Wilgotny farsz i miękkie ciasto, doskonale się uzupełniają. Moim sekretem udanego ciasta na pierogi jest gorąca woda. Nie dodaję do nich też jajka. W zamian dodaję masło roślinne. A Wy jakie pierogi lubicie najbardziej? Czekam na Wasze komentarze :)






2 ćwiartki z kurczaka
2 marchewki
kawałek selera
pietruszka
2 gałazki selera naciowego
kawałek pora
cebula
spora szczypta soli
świeżo mielony pieprz
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
olej

Ciasto;
3 szklanki mąki
płaska łyżeczka soli
2 łyżki miękkiego masła roślinnego
szklanka gorącej wody

Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) i mięso gotuję do miękkości. Zazwyczaj robię to poprzedniego dnia, przy okazji gotowania rosołu .

Cebulę drobno kroję, można też zetrzeć na warzywnej tarce.

Mięso oddzielam od skóry i kości.

Mięso rozdrabniam w elektrycznym rozdrabniaczu (można użyć także maszynki do mięsa). Warzywa blenduję. Wszystko razem mieszam i dodaję cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Doprawiam farsz tak, by był lekko pikantny.

Składniki na pierogi wkładam do miski i zagniatam aż powstanie elastyczne i miękkie ciasto. Stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuję placek. Szklanką wycinam kółka i nakładam porcje farszu. Zlepiam pierogi i gotuję w osolonej wodzie, około 2 minuty od momentu jak pierogi wypłyną na powierzchnię.

Pierogi można podawać z okrasą z cebulki. Doskonale smakują też odsmażane drugiego dnia, o ile coś zostanie :)

Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Trzeba zakasać rękawy i do dzieła :) Ja też się długo do nich przybierałam,aż w końcu zrobiłam . Są rewelacyjne :)

      Usuń
  2. Ale narobiłaś smaka na takie pierożki, ja używam do nich mięsa z rosołu - to jedne z moich ulubionych zaraz po ruskich :)

    OdpowiedzUsuń