poniedziałek, 23 maja 2016

Puszyste serniczki

Jeśli macie jeszcze jakieś zapasy dyni, możecie je wykorzystać do tego przepisu. Sernik chyba każdy lubi, dlatego polecam Wam przepis. 

A ja zmykam odpoczywać, bo jakoś dużo pracy mi się ostatnimi czasy nazbierało.

Miłego wieczoru :)



Składniki na 3 kokilki śr.10cm
szklanka musu z dyni hokkaido
25 dag twaragu
5 łyżek cukru trzcinowego
5 łyżek kaszy mannej
2 łyżki masła roślinnego
2 żółtka


Spód serniczków:
opakowanie herbatników szkolnych
łyżka miękkiego masła


Oraz;
masło i bułka tarta do wysypania formy


Herbatniki kruszę i mieszam z miekkim masłem. Foremki na kokilki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. 

Twaróg miksuję z dynią, dodaję cukier trzcinowy i żółtka oraz miękkie masło. Na koniec dodaję grysik. Masę mieszam. Do kokilek nakładam warstwę herbatników, lekko je dociskam łyżką. Na nie wylewam porcję dyniowo-serowej masy. 

Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 st, około 35 minut. 

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na pyszny deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję, wynalazłam jeszcze jedną dynię w piwnicy i dziś powędrowała do głownego dania.

      Usuń