Przedstawiam Wam moją wersję winegretu na bazie oliwy z oliwek, miodu, cytryny i ziół. Te ostatnie można zmieniać i dowolnie łączyć. Wszystko zależy od Waszego gustu.
Taki sos doskonale nadaje się do sałatek, a także do mozzarelli. Robi się go w kilka chwil.
A Wy robicie sami winegret czy raczej kupujecie?
1/2 szklanki oliwy z oliwek dobrej jakości
łyżka oleju z pestek dyni
łyżka miodu
sok z cytryny (ilość wg uznania)
łyżeczka musztardy
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
szczypta suszonego lubczyku
łyżeczka przyprawy Cafe de Paris Rafex (możecie zastąpić ją innymi ulubionymi ziołami)
ząbek czosnku
Musztardę rozcieram z miodem i sokiem z cytryny. Wąskim strumieniem dolewam oliwę i olej dyniowy i energicznie mieszam. Staram się "wtłoczyć oliwę do środka".
Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz zioła. Na koniec sos doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podczas robienia winegretu próbuje go kilkakrotnie i ewentualnie dodaję jeszcze odrobinę miodu czy soku cytrynowego.
Winegret mieszam z warzywami tuż przed podaniem.
Smacznego :)
Bardzo ciekawy pomysł z tym lubczykiem :)
OdpowiedzUsuńLubczyk też dodaję do rosołu,jest bardzo aromatyczny, polecam :)
Usuń