środa, 11 maja 2016

Sos winegret z lubczykiem

Przedstawiam Wam moją wersję winegretu na bazie oliwy z oliwek, miodu, cytryny i ziół. Te ostatnie można zmieniać i dowolnie łączyć. Wszystko zależy od Waszego gustu.

Taki sos doskonale nadaje się do sałatek, a także do mozzarelli. Robi się go w kilka chwil.

A Wy robicie sami winegret czy raczej kupujecie?




1/2 szklanki oliwy z oliwek dobrej jakości
łyżka oleju z pestek dyni
łyżka miodu
sok z cytryny (ilość wg uznania)
łyżeczka musztardy
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
szczypta suszonego lubczyku
łyżeczka przyprawy Cafe de Paris Rafex (możecie zastąpić ją innymi ulubionymi ziołami)
ząbek czosnku


Musztardę rozcieram z miodem i sokiem z cytryny. Wąskim strumieniem dolewam oliwę i olej dyniowy i energicznie mieszam. Staram się "wtłoczyć oliwę  do środka". 

Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz zioła. Na koniec sos doprawiam do smaku solą i pieprzem. 

Podczas robienia winegretu próbuje go kilkakrotnie i ewentualnie dodaję jeszcze odrobinę miodu czy soku cytrynowego.

Winegret mieszam z warzywami tuż przed podaniem.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł z tym lubczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubczyk też dodaję do rosołu,jest bardzo aromatyczny, polecam :)

      Usuń